Nieuws

Media En Opvoeding Afbeelding 21 3 2023
Foto Mediaopvoeding 21 3 2023

Ouderavond: Kinderen en digitale media – alles wat je als ouder moet weten!

21-3-2023

De MR van De Hoge Voorde heeft op 21 maart een interactieve informatiebijeenkomst georganiseerd over mediaopvoeding.

Wat doet mijn kind toch allemaal online? En is dat wel gezond? Welke voordelen biedt het mijn kind en welke risico’s zijn er? Hoe maak ik afspraken over schermtijd? En wat moet ik als ouder weten over TikTok en online challenges? Opvoeden met al die digitale media om ons heen is niet altijd makkelijk! De meeste ouders zijn niet opgegroeid met een mobieltje en sociale media. Het is dan ook logisch als je zoekend bent in hoe je hier in de opvoeding mee om moet gaan.

Mediapedagoog Marije Lagendijk heeft antwoorden gegeven op alle vragen en heeft nuttige inzichten en praktische tips gegeven om thuis direct mee aan de slag te gaan. Het was een inspirerende avond met veel eyeopeners vanuit eigen praktijkvoorbeelden.

Foto 2

Project'met de klas de boer op'

21-3-2023

De groepen 6 namen deel aan het nieuwe project 'met de klas de boer op'. 's Morgens kregen de leerlingen bezoek van een boerin uit het buitengebied van Vorden en 's middags mocht iedereen deelnemen aan een rondleiding op haar boerderij. Op de boerderij werden de kinderen in twee groepen verdeeld om vervolgens rondom de boerderij en in de stallen te gaan kijken. Er was ruimte om de koeien en kalveren te voeren en te aaien. Ook mochten de kinderen vragen stellen, over het werk op de boerderij en over de boerderij zelf. Een erg geslaagde dag, die mogelijk is gemaakt door 'Stichting met de klas de boer op'.  

Foto 1
Foto 3
Foto 4
Bewerkte Foto 100

Afsluiting 100-dagen project

9-3-2023

Vandaag de afsluiting van ons 100-dagen project bij de kleuters. Met het 100 dagen-rekenproject leren kinderen op speelse en uitdagende wijze de basis van ons 10-tallig telsysteem. Alle activiteiten stonden in het teken van 100 en tellen. Alle kinderen zagen er op de afsluitende dag prachtig verkleed uit voor een heuse modeshow.

Aangepaste Foto Voor Website 3

De Hoge Voorde opent dinomuseum

20-2-2023

Tijdelijk is op locatie De Hoge Voorde, Het Hoge 36 in Vorden een heus 'dinomuseum' geopend. Dit ter gelegenheid van het thema 'Dinosaurussen, Oei pas op! De kleuters hebben veel informatie gekregen en zelf onderzoek gedaan in het 'onderzoekerscentrum' en met deze gegevens kon ons museum worden gerealiseerd. De openstelling is alleen nog deze week.

20230222 084313
20230222 084334
20230222 084355
IMG 20230206 111319
IMG 20230206 112224

Nu ook judo voor groep 3 t/m 6

7-2-2023

In samenwerking met Adriaan Veldboom van AV weerbaarheid, bieden wij de groepen 3 t/m 6, zes weken judolessen op school aan. De groepen 7 en 8 hebben deze judolessen al aan het begin van het schooljaar gehad. De waarden van judo, zoals vertrouwen, samenwerken, discipline, respect, weerbaarheid, beheersing en plezier,  komen overeen met de waarden van onze school. Judo heeft een pedagogisch karakter en het mooie van de judosport is dat je elkaar nodig hebt om van en met elkaar te leren.

Alle klassen krijgen een waardenposter die ze samen invullen. Zo wordt inzichtelijk wat de klas verstaat onder waarden als vertrouwen, respect enz. Tijdens de judolessen wordt er telkens verwezen naar de waardenposter zodat dit echt gaat leven bij de kinderen. Aan het einde van het traject krijgen de leerlingen een diploma.

'Dinosaurussen, oei pas op!'

6-2-2023

In ons 'onderzoekerscentrum' mogen de paleontologen pootafdrukken beoordelen, dinobotten meten en onderzoeken. De jonge onderzoekers hebben er duidelijk zin in en spelen met eigen fantasie het nieuwe thema uit.

Aangepaste Foto Voor Website Etc. (1)

Tijdens de 'talentenmiddag' naar de sportschool

3-2-2023

Nieuw dit schooljaar is op vrijdagmiddag de 'talentenmiddag'. De kinderen volgen dan een workshop van twee middagen en gaan dan door naar een volgend onderdeel. Deze periode was er een mooi aanbod om 2x te gaan sporten in de sportschool. De leerlingen hebben hier dankbaar gebruik van gemaakt.

Aangepast IMG 20230203 WA0001
IMG 20230203 WA0007
Aangepast IMG 20230203 WA0005

Samen bewust veilig!

1-2-2023

Ons complete team heeft de jaarlijkse EHBO training voor het 'werken met kinderen' weer gevolgd onder de deskundige leiding van de instructeurs van Achterkamp.

 

20230201 140254 (1) (1)
20230201 140514 (1)

De Hoge Voorde blij met donatie

7-1-2023

We zijn erg blij met de donatie van De Werf die we op zaterdag 7 januari in ontvangst mochten nemen. Dankzij deze donatie kunnen we een nieuw speeltoestel aanschaffen op ons kleuterplein, waar onze jongste kinderen heerlijk kunnen klimmen en klauteren! Wij willen De Werf bedanken voor hun gulle bijdrage! Het speeltoestel is ondertussen besteld en we hopen er zo snel mogelijk gebruik van te kunnen maken!

Foto Gourmetten Website Etc.

Uitdaging voor kleuters in de vernieuwde speelhoeken 

14-12-2022

De Hoge Voorde heeft geïnvesteerd om de speelhoeken buiten de klas uitdagender te maken voor de kleuters. In de 'huishoek' kunnen ze nu bijvoorbeeld een kerstactiviteit naspelen. Maar dan ook met alle activiteiten die er bij horen: tafel dekken, kerstkleding kiezen, samen gezellig gourmetten en wat lekkers drinken maar ook na afloop samen alles weer afruimen. Er wordt volop gebruik gemaakt van de mooie uitdagende speelhoeken. Zo krijgt het thema in de klas ook buiten de klas een vervolg. 

Technieklessen MEZZO College, een mooie aanvulling op ons onderwijs.

13-12-2022

Op de Hoge Voorde wordt er ook veel aandacht aan techniek besteed en inmiddels ook aan robotica. Als extra gaat op dit moment groep 7 vier keer techniekonderwijs volgen op het MEZZO College in Doetinchem. Als extra service worden de leerlingen opgehaald en thuisgebracht met een bus van het technieklokaal. De kinderen vinden het ontzettend leuk bezig te zijn met zagen, solderen en andere technische handelingen. Elke les zijn ze bezig o.l.v. vrijwilligers, met een technisch werkje die resulteert in een eindproduct en die ook meteen mee naar huis genomen mag worden. Ook hier zijn ze bezig met robotica, een les waar kinderen zich echt op verheugen. Binnenkort mag ook groep 7 uit de combigroep 6/7 starten.

 

20221206 091624
Image 1670339138340
20221206 091642
20221206 093357
20221206 093415

Samenwerking loont tegen een beter armoedebeleid!

23-11-2022

Ruim 200 leerlingen uit groep 8 van 10 basisscholen uit onze gemeente Bronckhorst bezochten 23 november het gemeentehuis. In het teken van ‘Groep 8 aan de macht’ grepen zij, onder leiding van burgemeester Marianne Besselink, de macht tijdens twee kinderraadsvergaderingen over burgerschapsvorming. Onze school deed met de 2 groepen 8 mee. In de weken voorafgaande aan de vergadering werden de leerlingen door de leerkrachten al goed voorbereid. Ze leerden over de werking van democratie, politiek, verkiezingen en welke taken een gemeente heeft. Ook zijn er 5 raadsleden uit elke groep gekozen, die de groep mochten vertegenwoordigen. De voorstellen voor een beter armoedebeleid, waarover in de raadsvergadering gestemd kon worden, hebben de leerlingen zelf bedacht. In het gemeentehuis ging het er officieel aan toe, met naambordjes voor de raadsleden, vragenrondje, verdediging van het raadsvoorstel en ook een schorsing van de vergadering. Tijdens deze schorsing konden de scholen onderling overleggen of ze hun eigen visie/voorstel nog wilden aanpassen of dat ze een samenwerking aan willen gaan met een andere school. Het eventuele aangepaste raadsvoorstel mochten ze opnieuw presenteren. Daarna werd er gestemd en de leerlingen op de tribune mochten de stemmen tellen.

De Hoge Voorde kwam met onze kanjers van de 2 groepen 8 2x als winnaar uit de strijd. Beide groepen hadden gekozen een samenwerking aan te gaan met een andere school. Groep 8A gaat de plannen uitwerken met de Dorpschool en groep 8B samen met de Leer uit Hengelo (G). Beide groepen hebben een cheque gekregen t.w.v. € 250,- De plannen die er nu liggen hebben te maken met het organiseren van een spelletjesmiddag/talentenmiddag ten behoeve van kinderen die in armoede leven. Er zullen 2 middagen worden georganiseerd, één in Vorden en de andere middag in Hengelo (G). Hoe dit vorm gaat krijgen wordt de komende tijd bekeken.

Mediamasters
Week Van De Mediawijsheid 2022

Mediawijsheid

15-11-2022

De groepen 6/7/8 hebben in de week van 4 tot en met 11 november meegedaan aan MediaMasters. (Digitale) media spelen een belangrijke rol in ons dagelijks leven, ook in dat van onze kinderen. Mediawijsheid is daarom belangrijk. Tijdens de Week van de Mediawijsheid hebben wij extra aandacht aan mediawijsheid besteed. Het spelen van de serious game MediaMasters was daar een onderdeel van. Door het spelen van de game bouwden leerlingen een basiskennis op over mediawijsheid terwijl spelenderwijs ook taalvaardigheid en waar relevant basale rekenvaardigheden aan de orde kwamen. We gingen aan de slag met onderwerpen als WhatsApp, privacy, cybercriminaliteit, het wel of niet accepteren van cookies en nepnieuws. Dit jaar had de campagne het thema 'Like en Cancel', en gaat het over het stimuleren van sociaal gedrag online.

Tijdens de landelijke wedstrijd van MediaMasters werden leerlingen vijf speldagen lang uitgedaagd om de hoofdrolspelers in de game te helpen. Hiervoor konden zij in de klas en thuis MediaMissies volbrengen. Dat zijn vragen en opdrachten over mediawijsheid. Hiermee konden ze extra punten verdienen voor de klas.

Al onze groepen hebben de 4 missies van de MediaMasters goed doorlopen. Niet alleen de kinderen hebben van dit project veel opgestoken, maar zeker ook de leerkrachten! Er was een duidelijk besef dat er mooie maar ook minder mooie kanten aan media zitten. Er is veel overlegd, er waren mooie gesprekken waar we met zijn allen blijvend voordeel van zullen hebben.

Groep 8B was de winnaar van onze school, mede door de extra MediaMissies die ze thuis volbracht.

20221118 214730

Wat een enthousiasme tijdens ons muziekonderwijs!

17-11-2022

Iedere donderdag klinken er vrolijke geluiden op De Hoge Voorde. De groepen 4 en 5 krijgen dan namelijk muziekonderwijs, aangeboden en verzorgd door docenten van de Muziekschool Oost Gelderland in samenwerking met leden van de Harmonie uit Vorden.
Aan het begin van het schooljaar starten de lessen van de Muziekschool. De leerlingen van groep 5 mogen eerst diverse muziekinstrumenten uitproberen. Na de herfstvakantie mogen zij een instrument kiezen om in kleine groepjes te gaan spelen. Ze kunnen kiezen uit gitaar, dwarsfluit, keyboard of accordeon of een ander blaasinstrument. Met een vakdocent oefenen ze verschillende liedjes. Ongeveer 1x in de 4 weken komen de groepjes bij elkaar in het muzieklokaal. Met de hele groep wordt een orkest gevormd en worden de geoefende liedjes samengespeeld. Daarnaast wordt er vrolijk gezongen en gerapt. Alle kinderen zijn super enthousiast over ons muziekonderwijs!

 

20221102 101642

Wie durft de uitdaging aan?

2-11-2022

De Hoge Voorde wil het lezen stimuleren en kinderen uitdagen om verder te kijken dan de bekende titels en de mooie kaften van de boeken.

Daarom zijn er boeken ingepakt en gesorteerd op niveau van lezen om te kijken of wij onze kinderen kunnen motiveren ook een onbekend boek te lezen en daar een beoordeling (👍🏻👎🏻) aan te geven. Zo stimuleren wij het lezen en houden wij ook onze schoolbibliotheek up to date met boeken die de leerlingen écht leuk vinden om te lezen. 

Judoles voor de groepen 7 en 8

18-10-2022

Erg blij zijn we met de mogelijkheid om schooljudo te kunnen aanbieden aan onze groepen 7 en 8. Schooljudo levert een belangrijke bijdrage aan de motorische en de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. De HiRO-methode biedt onze leerlingen een lesmethode in combinatie met judolessen waarbij aandacht wordt besteed aan 7 kernwaarden namelijk: respect, samenwerken, discipline, beheersing, weerbaarheid, vertrouwen en plezier. Op motorisch vlak leren de kinderen om te stoeien en te vallen maar op het gebied van de sociaal-emotionele ontwikkeling gaat het ook om groepsdynamiek en het creëren van een veilig pedagogisch klimaat. De kinderen hebben volop aandacht voor de uitleg van de leraar en doen fanatiek mee met de lessen.

1. 20221017 091834
2. 20221017 092029
3. 20221017 091740
4. 20221017 091827
IMG 20221004 WA0002
IMG 20221004 WA0000

Cultuureducatie, een mooie toevoeging aan ons onderwijs.

4-10-2022

We vinden het belangrijk dat de leerlingen leren om zich op verschillende manieren uit te drukken en leren genieten van kunst en cultuur. Ze leren daarbij om op eigen werk en dat van anderen te reflecteren met respect en begrip. We werken samen met de Muzehof, instelling voor cultuur en school van de gemeente Zutphen, om een zo breed mogelijk aanbod te kunnen realiseren.

Op dit moment krijgen de leerlingen van de groepen 3 en 4 drie weken lang acrobatiekles van een professioneel acrobaat.  Wat hebben de kinderen de eerste les al genoten. Samenwerken,  vertrouwen op elkaar en daardoor ook zelfvertrouwen krijgen! 

 

20220929 151635
20220929 151618

Grote deelname aan naschools sportuurtje!

29-9-2022

Wat een enthousiasme gisteren tijdens één van de eerste naschoolse sportuurtjes op initiatief van de Gemeente Bronckhorst. Met het maximale aantal deelnemers van De Hoge Voorde, aangevuld met kinderen van de BSO van Avonturijn werd er een uurtje gesport in het kader van 'jongeren op gewicht en meer bewegen'. We zijn blij een bijdrage te kunnen leveren aan dit mooie initiatief. 

IMG 20220909 WA0002
IMG 20220909 WA0003

Samenwerken van grote waarde

9-9-2022

De kernwaarden voor onze school zijn: verbinding, veiligheid, respect, samenwerking, talent en onderzoek.

De Hoge Voorde ziet de gekozen kernwaarden als een middel om goed om te kunnen gaan met maatschappelijke ontwikkelingen en biedt handvatten om zich in de huidige wereld staande te houden.

Tijdens de gymles van groep 8B werd ' samenwerking ' flink op de proef gesteld! De teams doorliepen door middel van het verplaatsen van hoepels een parcours, waarbij ze de vloer niet mochten aanraken. Als extra uitdaging mocht er niet gesproken worden en werden er teamleden geblinddoekt. Mooi om te zien, dat met vooraf goed overleg, gebarentaal als hulpmiddel en 'samenwerken' het einddoel toch bereikt kon worden.

Thumbnail 20220902 134951

Creativiteit tijdens talentenmiddag

2-9-2022

Nieuw dit schooljaar is op vrijdagmiddag de 'talentenmiddag'. De kinderen volgen een workshop van twee middagen en gaan dan door naar een volgend onderdeel. De kinderen van groep 6 zijn in hun eigen lokaal gestart met programmering. De kinderen waren dolousiast om een ​​korte animatie van een spel te ontwerpen met bewegende figuren en geluiden. Een leuke achtergrond mocht ook niet ontbreken. Creatief bezig dus.....maar ook bezig met de toekomst!

Thumbnail 20220902 134335
Thumbnail 20220907 112649
gogoanime